21 augustus 2017

Project Vlierland voor kunstroute ParadepaadjeOp 1, 2 en 3 september is het zover....kunstroute Paradepaadje.
Voor deze kunstroute ben ik deze keer een samenwerking aangegaan met Andries Hogenhuis en Petra Dijkstra. Samen zijn we: project Vlierland.

Soms ontstaan projecten als uit het niets en niet omdat je het plan hebt een samenwerkingsproject te gaan doen.
Zo ook dit project.
Vorig jaar was ik op vakantie in Ierland, de Connemara. Overal waar ik kom, verzamel ik 'schatten'  om  me heen. Voornamelijk uit de natuur, maar soms ook mooie verpakkingen of doppen of....
Zo ook in de Connemara.
Binnen no time had ik een tafel vol 'schatten' en zat ik daar helemaal blij te zijn.
Met die 'schatten'  zag ik meteen al mogelijkheden om sieraden te maken.

Ons huisje lag afgelegen in een gehuchtje van ongeveer 10 huizen, die behoorlijk verspreid lagen.  Wij zaten aan een doodlopend weggetje, dat naar een meertje leidde. De laatste tientallen meters moest je te voet afleggen. Naast ons alleen nog een koeienstal en 1 huis.
Bij de koeienstal kwam zo af en toe de boer, verder zagen we daar in dat gehucht niemand.
Toen we op de laatste avond even naar het meertje wilden lopen, kwam de boer er net aan. Hij sprak voornamelijk Iers en slecht Engels, maar met wat handen-en voetenwerk konden we toch een gesprekje voeren. Hij bleek tevens de man van de ontzettend vriendelijke eigenaresse van ons huisje. Van hem begrepen we dat het laatste huis van de overleden schrijver John O'Donohue was. En dat alles er nog net zo bij stond als toen hij overleed. Wij konden het niet nalaten om even door de inmiddels flink vervuilde raampjes naar binnen te kijken...


Op dat moment hadden we nog niet in de gaten hoe beroemd John O'Donohue in Ierland is.
De volgende dag vertelde de eigenaresse van ons huisje ons wat voor iemand John was en dat hij tijdens zijn vakantie in Frankrijk plotseling was overleden. De familie is nu eigenaar van het huis, maar er gebeurt weinig. John was een hele vriendelijke, warme man. Iedereen was dol op hem.

Achteraf bleken we zijn boeken meerdere malen in handen gehad te hebben in verschillende winkels.

Thuisgekomen ben ik toch meer over hem gaan lezen en opzoeken en werd mijn project geboren. Ik wilden iets met de gevonden materialen en de teksten van John O'Donohue gaan doen. Hoewel ik zijn boeken zelf mooier vindt dan zijn gedichten, koos ik er toch voor om met zijn gedichten aan de slag te gaan. Zijn gedichten zijn gemakkelijker en toegankelijker voor een groter publiek.

In de zomer ging ik naar Vlieland en ook daar vond ik allerlei prachtige materialen. Een logisch gevolg was om dit mee te nemen in het project. Vlieland en Ierland zijn beiden groene eilanden en voor het grootste deel natuur. Dus genoeg overeenkomsten. Zo ontstond 'Vlierland'. 

Toen het thema van Paradepaadje dit jaar 'taal en ambacht' bleek te zijn, kon het niet anders dan dat dit project daar gepresenteerd moest worden.


Uiteindelijk zijn Andries Hogenhuis en Petra Dijkstra aangeschoven om het project compleet te maken. Andries heeft van de gevonden materialen realistische stillevens gemaakt en Petra schreef gedichten over Vlieland. 
Hieronder een aantal van de materialen die we gebruikt hebben....

We hebben geprobeerd alles op een manier weer te geven, waarmee hopelijk het gevoel van Ierland en Vlieland wat wordt opgewekt...
Nieuwsgierig geworden? Kom dan gauw kijken op 1, 2 of 3 september in het dorpshuis van Britswert....