25 augustus 2015

Kunstroute Paradepaadje 27 tot en met 30 augustus 2015

Nog maar 1 dag en kunstroute Paradepaadje begint!

Al maanden borrelen de ideeën in mijn hoofd....
Ik mag met 2 disciplines meedoen! Vilt en (recycle)sieraden.
Beide met als thema: omhulsels.

Aangezien ik al een paar jaar aan het omvilten ben, lijkt dat niet zo moeilijk. Ware het niet dat ik mijn kunstwerken altijd wat extra's mee wil geven. Een kunstwerk moet voor mijzelf kloppen, dan is het goed. Dus moet er goed over nagedacht worden, gebroed en gebroddeld en uiteindelijk lukt het (tot nu toe) altijd weer.
Later zal ik de kunstwerken laten zien met een toelichting, voor nu blijven ze nog even geheim omdat ik de primeur aan Paradepaadje wil geven.

Voor de sieraden(ook omhulsels) wilde ik eens tijd investeren om ingewikkelder werk te maken. Tijdens een bezoekje aan mijn collega Nelleke van Kootart (fairtrade) in de Blokhuispoort kwam ik op het thema Afrika.
Dat werd een superleuke uitdaging!
Het idee van de eerste twee sieraden was er al snel, het verzamelen van het materiaal was echter een ander verhaal.
Voor het eerste sieraad had ik namelijk bedacht dat ik iets met medicijncapsules wilde doen. Dus een oproep op Facebook geplaatst. Het probleem bleek te liggen in het feit dat degenen die deze capsules voor hun astma of copd gebruiken, slechts 1 capsule per dag gebruiken.....Gelukkig reageerden meerdere mensen en samen hebben deze mensen ervoor gezorgd dat ik genoeg capsules had! Duizendmaal dank nogmaals!
 

Ik moest dus even geduld hebben met de uitwerking van mijn idee en ook dat ging niet van een leien dakje.
De manier van in elkaar zetten, moest eerst helemaal uitgevogeld worden en meerdere keren ben ik opnieuw begonnen.
Ook het aan elkaar rijgen van de capsules bleek bij de egaalgekleurde capsules een ware beproeving. Deze moest ik eerst uit elkaar halen, om het gaatje te zien waar de draad doorheen moest. Anders zat ik minutenlang te gokken en te proberen waar het gaatje zat!
Waar ik tevens achter kwam, is dat je niet met natte handen aan de capsules moet zitten!! Dan smelten ze....logisch eigenlijk, maar toch stond ik er niet echt bij stil. Ook bleken er nog veel capsules onbruikbaar te zijn, omdat ze kapot waren gegaan (al dan niet door de post)
Maar ik ben blij met het resultaat! De ketting is echter onbetaalbaar geworden, zoveel uren zitten erin...nu wil ik hem ook niet meer kwijt, dus dat is dan weer een voordeel...;)

Zo was er ook nog het sieraad van blikjes ijsthee...dat was een ware beproeving qua onzichtbaar vastmaken...hoe zet je holle rondjes onzichtbaar vast op vilt....ook daar ben ik uitgekomen....Het kostte echter twee maal de tijd die ik had ingeschat....maar dat terzake.
 

En dan het sieraad van mikadostokjes, waarin ik beslist een patroon wilde hebben. Dan kom je erachter dat niet 1 set mikadostokjes hetzelfde is! Dat werd een megapuzzel met veel zagen, schuren, passen en meten......
 


Zo zie je maar weer dat het idee niet ingewikkeld is/hoeft te zijn, maar onderweg kom je allerlei problemen tegen, waar je een oplossing voor moet zoeken. En dat maakt het juist zo leuk om sieraden te maken.
De andere materialen die ik gebruikte zijn: mikado, tangram, een zuurstofslang uit het ziekenhuis en blik. (waarvan je er zo een hele massa hebt, als je om je heen kijkt op straat!)
 


 
Het resultaat wat te bezichtigen is:

Er zijn 6 kettingen, een armband en een enkelband en 4 vilten tafelobjecten van Viltz te zien op de Kleasterdyk 14 te Britswert..
Voor meer info http://www.paradepaadje.nl
Donderdag 27 tot en met zondag 30 augustus van 11 - 17 uur.
Toegang slechts 3,50 euro

De kunstroute is echt de moeite waard en het kost je zeker een middag om de hele route te doen! Er is ook poëzie, muziek, workshops, e.d. Wees van harte welkom!!